UNA NOVA CULTURA DE BENVINGUDA
Promovem la diversitat a la llar: una forma de conèixer-nos entre nosaltres, superar prejudicis i construir una societat activa, inclusiva i solidària.

La nostra filosofia: perquè compartir llar

 

 

Puedes leerlo también en: esEspañol

El nostre mètode

Hem desenvolupat una metodologia de treball rigorosa i oportuna, que es millora constantment gràcies a l’afrontament amb tots els actors involucrats: famílies, refugiats, facilitadors, treballadors socials de les associacions amb les quals col·laborem. El procés es basa en una sèrie de passos que van des del registre en la plataforma fins a la conclusió de la cohabitació: tot el procés és seguit, supervisat i facilitat pels nostres equips locals.

1

Registre de les persones que volen compartir casa seva amb persones refugiades

Es realitza a través de la web emplenant el formulari. Una vegada rebuda la inscripció l’Equip d’Atenció Social contacta per a confirmar les dades i aclarir qualsevol dubte sobre el procés.

2

Registre de les persones refugiades que volen conviure amb persones locals

Es realitza a través de la nostra web i posteriorment l’equip contacta amb aquesta persona per a confirmar el registre i citar-la a una entrevista per tal de conèixer-la millor, explicar-li a fons el projecte, aclarir dubtes i completar el seu perfil. A més, estarem en contacte amb les treballadores socials de referència.

3

Matching

Busquem perfils afins per conviure i passem les dades de contacte a l’enllaç local, la persona voluntària que s’encarregarà d’acompanyar la convivència.

4

Reunions

El vincle local coneixerà per separat la persona refugiada i la família local. Posteriorment es farà una reunió grupal en l’habitatge, que servirà per a que totes dues es coneguin i per parlar sobre les condicions econòmiques i les normes de convivència.

5

Mudança

Si durant la reunió grupal hi ha hagut “feeling”, s’acordarà la data de mudança. L’experiència no ha fet més que començar!

6

Fi de la convivència

Quan hagin passat els 5 primers mesos de convivència, comencem a planejar el següent pas. Si la persona refugiada no pot encara accedir a un lloguer normalitzat i la convivència no pot continuar, buscarem una altra alternativa habitacional dins la nostra xarxa de famílies solidàries.

Puedes leerlo también en: esEspañol

Els rols

“La persona demandant d’asil, la família que ho vol rebre i un vincle local de l’organització que fa de nexe i suport són les tres parts que construeixen la Cultura de Bienvenida. Totes elles són persones adultes i autònomes que acorden i convenen els termes de la seva convivència de la forma més horitzontal possible.“

Puedes leerlo también en: esEspañol

Preguntes freqüents

Per qui ofereix casa

Com RW selecciona les persones que compartiran habitatge?

Per afinitats. RW basa les propostes en les característiques personals, els gustos i interessos de les persones. A més, abans de la mudança, facilita la trobada entre les parts perquè tinguin l'oportunitat de conèixer-se i valorar personalment si els ve de gust compartir habitatge o no.

Qui pot registrar-se per oferir hospitalitat?

Tothom, sempre que compleixi amb els següents requisits:

  1. 6 mesos de compromís mínim
  2. Condicions d'habitatge dignes (per a una persona, al menys una habitació individual moblada)
  3. Capacitat per oferir un preu social
Podré conèixer al meu futur company de pis abans de la mudança?

Sí. Abans de la mudança, RW facilita la trobada en un lloc neutre entre les parts perquè tinguin l'oportunitat de conèixer-se i valorar personalment si els ve de gust compartir habitatge o no. Es podran realitzar tantes trobades com les parts consideren necessari.

Qui fixa les condicions de l'convivència?

Les parts implicades, és a dir, la persona sol·licitant d'asil i la casa són les protagonistes de tot el procés. La nostra tasca consisteix en posar-vos en contacte i acompanyar-vos en el procés.

Quant de temps puc / he de conviure amb la persona que vingui?

Cal poder oferir un mínim de 6 mesos d'estabilitat a les persones, de manera que les convivències es pacten per aquest o per un temps major.

Hi ha una compensació econòmica per a les persones que ofereixen casa?

Sí. Les persones sol·licitants d'asil, majoritàriament, estan sota el paraigua de el programa estatal d'ajudes, que preveu una ajuda econòmica temporal destinada a cobrir el cost de l'lloguer. A el mateix temps, les persones segueixen un programa individualitzat de formació tant lingüística com laboral, orientada al fet que les persones puguin trobar una feina que els permeti desenvolupar la seva vida de forma autònoma. El lloguer sempre serà social i ajustat a les possibilitats de la persona refugiada.

Puc oferir al sofà de casa si no tinc una habitació disponible?

No. Una condició indispensable per poder participar en el projecte com casa és disposar d'unes condicions d'habitatge dignes, la qual cosa implica tenir la capacitat d'oferir una habitació individual, amb un llit i un mínim de mobiliari per garantir la comoditat de la persona.

¿Només poden inscriure pisos compartits?

Sí. Des RW treballem per posar en contacte a persones i promoure convivències horitzontals. Si diposes d'una casa buida que vols oferir, podem posar-te en contacte amb entitats que puguin assumir la gestió.

Què passa si no ens portem bé?

En aquest cas, passarà el mateix que en qualsevol altre pis compartit: cal intentar trobar una solució junts. Una persona voluntària acompanya cada procés de convivència, com a persona de contacte, i s'encarrega de mediar entre la persona refugiada i els altres habitants de el pis en cas que hi hagi algun problema. Si cal col·laborarem en el procés de mediació des de la pròpia organització de Refugees Welcome.

Quins perfils de persones podrien venir a compartir casa amb mi?

Majoritàriament són persones individuals, mai menors no acompanyats i no tractem casos d'emergència social.

Què passa a la fin dels 5 mesos?

Abans que la convivència arribi a la seva fi RW es posa en contacte amb les parts per saber si existeix el desig d'allargar la convivència o si, per contra, es donarà per acabada quan expiri la durada de l'contracte. Si les parts volen prorrogar el contracte de convivència, RW pot facilitar el procés. En el cas que les parts prefereixin finalitzar la convivència, RW donarà suport a recerca d'una nova habitació si la persona interessada ho sol·licita.

Hi ha alguna diferència si la persona refugiada es troba en situació 'legal' (amb un permís de residència) o irregular a Espanya?

Disposar, o no, d'un permís de residència a Espanya, fa referència a una situació de regularitat o irregularitat administrativa. Si la persona es troba en situació regular a Espanya (és el cas dels sol·licitants d'asil), és molt possible que també tingui dret a treballar i que tingui accés als programes d'ajuts existents. No obstant això, també animem a donar la benvinguda a les persones que, per trobar-se en situació d'irregularitat adminstrativa, constitueixen un col·lectiu especialment vulnerabilizado.

Quina és la situació d'una persona sol·licitant d'asil?

Són persones la sol·licitud d'asil ha estat acceptada a tràmit. És a dir, que està en estudi a l'espera d'una resolució. Des d'un punt de vista administratiu, la persona obté un permís de residència des que s'accepta a tràmit la seva sol·licitud. Aquest permís de residència es renova cada 6 mesos. En el moment de la primera renovació, la persona adquireix també el dret a treballar.

Quina és la situació d'una persona amb l'Estatut de Refugiat?

És una persona la sol·licitud d'asil ha estat resolta favorablement. Això vol dir que té permís tant per viure com per a treballar a Espanya.

Qui són les persones menors estrangers no acompanyats?

Són persones menors d'edat que arriben a el territori sense cap referent familiar adult. Aquesta previst que, donada la seva condició de menors en situació de desemparament, s'activin els dispositius de protecció de la infància i l'adolescència i que la Comunitat Autonónoma de residència assumeixi la tutela.

El projecte guanya diners o incorre en costos per mediació?

La participació en el projecte és totalment gratuïta.

Què és un Vincle local?

Un vincle local és una persona amb temps i ganes de conèixer a una persona refugiada o sol·licitant d'asil, que contribueix a estendre la xarxa social a través de la realització d'activitats socioculturals lúdiques, com sortir a fer un cafè o anar a un concert . I d'altra banda, facilita el procés de recerca d'habitació de les persones refugiades, facilitant la trobada entre les parts implicades.

Per qui ofereix casa

Què passa si no ens portem bé?

En aquest cas, passarà el mateix que en qualsevol altre pis compartit: cal intentar trobar una solució junts. Una persona voluntària acompanya cada procés de convivència, com a persona de contacte, i s'encarrega de mediar entre la persona refugiada i els altres habitants de el pis en cas que hi hagi algun problema. Si cal intentarem col·laborar en el procés de mediació des de la pròpia organització de Refugiats Benvinguts. Si ni tan sols això funciona, hi ha la possibilitat de dissoldre la situació d'habitatge.

Pot Refugiats Benvinguts ajudar-nos a finançar el lloguer?

Refugees Welcome no pot fer-se càrrec de les despeses de lloguer.

El projecte guanya diners o incorre en costos per mediació?

La participació en el projecte no suposa cap cost per als participants.

Hi ha habitatges especials per a dones i persones LGBTQI?

RW elabora perfils de les cases que s'ofereixen i identifica les característiques tractant de buscar afinitats entre les persones. Es presta especial atenció a les necessitats de les persones LGBTI i de les dones. No obstant això, els perfils de les persones a la necessitat habitacional podem donar resposta, depenen de les cases que s'ofereixen a participar en cada moment. Per això, et suggerim contactar amb nosaltres perquè ens expliquis les teves necessitats.

¿Les cases estan lliures de racisme? Puc practicar meva religió?

Des RW treballem per promoure convivències horitzontals entre persones amb cultures diverses. Un ingredient indispensable per a això és el respecte entre les parts. Un altre element fonamental és l'afinitat; per valorar l'afinitat entre les persones, es té en compte la compatibilitat entre els sistemes de creences, l'existència d'interessos comuns, i les preferències de les parts a l'hora de compartir. En aquest sentit, els costums i pràctiques culturals i / o religioses són un dels elements essencials que RW té en compte a l'hora de realitzar les propostes de convivència.

Què hi ha de cuinar i netejar?

Un dels ingredients essencials per a una bona convivència és pactar els termes de la convivència abans que es produeixi la mudança. Per a això, el vincle local, a més de facilitar la primera trobada, promou el pacte de les condicions en què es desenvoluparà la convivència. Això implica pactar torns de neteja, pautes d'ús de cuina i zones comuns, horaris, visites de terceres persones, i qualsevol aspecte relacionat amb la convivència que alguna de les parts consideri important.

Què és un Vincle local?

Un Vincle local és una persona voluntària que col·labora amb Refugees Welcome oferint el seu temps lliure. El Vincle local té un doble objectiu; d'una banda, contribueix a estendre la xarxa social de les persones refugiades i / o en tràmit de sol·licitar asil, a través de la realització d'activitats de caràcter sociolúdico. Aquestes activitats són triades de mutu acord per les parts, en funció de les seves afinitats. La seva segona missió consisteix en, un cop identificada la casa, verificar les condicions d'habitabilitat de la casa i facilitar la primera trobada entre les dues persones que conviuran i acompanyar el procés fins a la mudança i durant tota la convivència.

Puedes leerlo también en: esEspañol

     Accede a tu cuenta

Usamos cookies en esta web

Por favor, confirma que aceptas las cookies. Puedes no aceptarlas, pero habrá sitios por los que no podrás navegar adecuadamente. Por si lo necesitas, esta es nuestra política de cookies.